Nuffnang Ads

Friday, 2 May 2014

zaman sekolah-sekolah


assalamualaikum..

masya-Allah, bila dah sibuk manjang ni rasa tringin sangat nak masuk zaman sekolah balik. zaman yang definisi masalah hanyalah tak buat kerja sekolah, tak pun, susah hati tengok tudung senget. haih, indahnya hidup. sekarang?? jawab sendiri..:)

sepanjang hayat ni, mira penah masuk beberapa sekolah termasuk Tadika Honey Kids, SK Taming Jaya, SMK Cheras Jaya, MRSM Lenggong, PERMATApintar, ASASIpintar, and sekarang UKM.. memang nampak banyak, tapi ada yang 3 bulan, 8 bulan, yang insya-Allah mencecah 5-6 tahun pun ada.. wah.. mira selalu jugak dapat soalan "kau sanggup ke jadi student sampai ke tua?"  tapi selalu mira ya kan aja, ya lah, rezeki Allah kan?:)


ok, ok..kembali kepada cerita..

Tadika Honey Kids? tak ada apa nak dicerita, cuma pngalaman pertama masuk sekolah haruslah exciting kan? (blink2 mata) dikelilingi chinese friends dan saya sorang je Melayu waktu tu.. tapi at the end, SAYA SURVIVE.. yay!!


SK Taming Jaya, 6 tahun mira membesar dengan sekolah ni.. datang dengan 1.2.3 dalam kepala dan alhamdulillah keluar dari sekolah ni dengan ilmu yang terlalu banyak cikgu2 ajar. cikgu pertama dalam kelas 1 Bintang ni nama dia cikgu Sarifah. cikgu ni sporting sangat2. beria nyanyi lagu 'kami murid baru' first day dalam kelas..:) dan baru2 ni cikgu ni dah dapat PhD. tahniah Dr. Sarifah! :) seronoknya dengar news macam ni. syukur..:)

ok, ni cikgu Sarifah, a.k.a Dr. Sarifah..:)


belajar di SMK Cheras Jaya 3 bulan je, sempat la kumpul 20-30 orang kawan, ada la jugak kenangan kena maki dengan pakcik driver sebab ingat mira ponteng sekolah bila balik dari kelas komputer, alahai, hidup..:)



MRSM Lenggong- wow, seronoknya nak cerita! first time masuk asrama, first time berjauhan dari family, first time kena hidup berdikari.. first week memang masya-Allah HOMESICK melampau! menangis everyday, tengok makcik dewan makan pun dah nampak muka mama.. tapi lama2, cuti 4 hari pun tak nak balik.. dah terleka berniaga. usahawan muda lah katakan. 3 tahun rasa sekejap sangat. sampai hari nak keluar dari sekolah ni, mira ambil masa 2 jam utk berborak dengan kawan2 baik. rasa berat sengat nk tinggal kawan2 yang dah bagi mira terlalu banyak pengalaman. pengalaman bersilat, berniaga, sampai lah pengalaman naik bas tengah malam cuti H1N1., siap tertinggal beg dalam perut bas lagi. hehe..

on my graduation day at MRSM Lenggong

batchmate #wow!!

mira tinggal MRSM Lenggong demi PERMATApintar. gila, fikiran cetek, tak reti bersyukur,  mira dah lali dah dengar ayat2 cinta semua orang bila mira masuk sekolah ni, sebab mira 1st batch kat sekolah ni. tapi siapa lah kita nak melawan kerja Tuhan kan? jadi mira redha n syukur dengan pilihan ni. memang tiada benda yang perfect dalam hidup ni, tapi mira bersyukur sangat2 dipilih untuk jadi antara yang pertama rasa jadi pelajar sekolah ni. sekurang-kurangnya, batch kami boleh bantu batch seterusnya dapat environment belajar yang terbaik. yang penting, sekolah ni memang lain dari yang lain. kenapa? baca next post okay? dah penuh la pulak post ni.. hehe..:)



2 comments:

  1. Salam mira...
    Can I have ur email... Sbb nak tanya panjang lebar tentang permata pintar ukm... I'm a mother of 4 kids.. Just nak mira share some info tentang menjadi permata pintar... For me to guide my kids to become like u.. Insya Allah.. Harap mira dpt bantu sy.. Kak lyn..
    Do contact me at noraslinda.ayob@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Salam mira...
    Can I have ur email... Sbb nak tanya panjang lebar tentang permata pintar ukm... I'm a mother of 4 kids.. Just nak mira share some info tentang menjadi permata pintar... For me to guide my kids to become like u.. Insya Allah.. Harap mira dpt bantu sy.. Kak lyn..
    Do contact me at noraslinda.ayob@yahoo.com

    ReplyDelete